15 lutego 2014

Jarmużowe danie

Dorwałam jarmuż i przepis na chipsy z jarmużu (http://www.jadlonomia.com/2013/08/czipsy-z-jarmuzu.html). To musiało skończyć się obiadem :D

Składniki:
Sposób przygotowania:
  1. Rozgrzać piekarnik do 150°C. Pokroić jarmuż w małe kawałki, obtoczyć w odrobinie oleju z przyprawami. U mnie jedna porcja jarmużu była w przyprawie Jarzynka bez soli firmy Horalka (http://www.evergreen.pl/jarzynka-horalka-p-1711.html), a druga w Vegecie Natur i Chutney Podina Masala (np. tutaj http://www.evergreen.pl/chutney-podina-masala-p-1163.html).
  2. Obtoczony jarmuż ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Dobrze, żeby kawałki jarmużu nie zachodziły na siebie.
  3. Włożyć do piekarnika na 10-20 minut (zależy od piekarnika, u mnie potrzeba było 20 minut).
  4. Ugotować ryż (ja gotuję w wodzie z dodatkiem przyprawy Cario Shoarma (dostępna np. tutaj http://alma24.pl/produkt/13539386/przyprawa-the-orient-cario-shoarma-kotanyi) i curry firmy Kotanyi (http://alma24.pl/produkt/150107682/mieszanka-przypraw-curry-kotanyi).
  5. Ugotowany ryż przełożyć na talerz. Szybko polać mlekiem kokosowym oraz odrobiną sosu jalapeno. Dodać czarny sezam i całość posypać pieprzem. Wymieszać.
  6. Dodać jarmuż surowy oraz upieczony jarmuż.
  7. Pokroić seitan na kawałki i podsmażyć. Pod koniec smażenia dodać odrobinę(!) dymu wędzarniczego.
  8. Gotowy seitan przełożyć na talerz z resztą potrawy.
Tak wyglądają chipsy jarmużowe po wyjęciu z piekarnika. Kropelka oleju z przyprawami gratis :D


A tu gotowe jarmużowe danie:




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz