- garnek
- patelnia
- miska większa niż papier ryżowy (inny pojemnik też będzie w porządku)
- duża miska
- duża deska do krojenia/czysty blat itp., w każdym razie duża płaska powierzchnia
Składniki:
- torebka ryżu (50 g)
- warzywa na patelnię (ja lubię mieszankę meksykańską firmy Hortex, która ma 450 gramów – do sajgonek zużywam 300-350 gramów)
- papier ryżowy (do kupienia np. na Evergreenie)
- przyprawy
Sposób przyrządzenia:
- Zagotować w garnku ryż.
- W trakcie, gdy ryż się gotuje, podsmażyć/ugotować warzywa.
- Do dużej miski (lub innego wybranego naczynia) nalać ciepłą wodę.
- Gotowy ryż i gotowe warzywa wrzucić do drugiej dużej miski. Wymieszać i przyprawić według własnego gustu.
- jedną kartkę ;) papieru ryżowego dokładnie zamoczyć w misce z wodą (można nawet odczekać kilka, kilkanaście sekund – zależy od papieru, jaki się ma), potem położyć płasko na desce do krojenia albo blacie.
- Nabrać łyżką trochę ryżu z warzywami i ułożyć na dole papieru ryżowego.
- Dolną część papieru zawinąć na farsz.
- Później nałożyć boki papieru na farsz. Powinien wtedy powstać prawie-prostokąt (góra jest zaokrąglona) z przykrytym farszem na dole i po bokach.
- Zrolować pozostałą część papieru.
- Usmażyć aż papier ryżowy będzie brązowawy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz