10 lutego 2014

Sajgonki

Naczynia:
  • garnek
  • patelnia
  • miska większa niż papier ryżowy (inny pojemnik też będzie w porządku)
  • duża miska
  • duża deska do krojenia/czysty blat itp., w każdym razie duża płaska powierzchnia

Składniki:
  • torebka ryżu (50 g)
  • warzywa na patelnię (ja lubię mieszankę meksykańską firmy Hortex, która ma 450 gramów – do sajgonek zużywam 300-350 gramów)
  • papier ryżowy (do kupienia np. na Evergreenie)
  • przyprawy

Sposób przyrządzenia:
  1. Zagotować w garnku ryż. 
  2. W trakcie, gdy ryż się gotuje, podsmażyć/ugotować warzywa.
  3. Do dużej miski (lub innego wybranego naczynia) nalać ciepłą wodę.
  4. Gotowy ryż i gotowe warzywa wrzucić do drugiej dużej miski. Wymieszać i przyprawić według własnego gustu.
  5. jedną kartkę ;) papieru ryżowego dokładnie zamoczyć w misce z wodą (można nawet odczekać kilka, kilkanaście sekund – zależy od papieru, jaki się ma), potem położyć płasko na desce do krojenia albo blacie.
  6. Nabrać łyżką trochę ryżu z warzywami i ułożyć na dole papieru ryżowego.
  7. Dolną część papieru zawinąć na farsz.
  8. Później nałożyć boki papieru na farsz. Powinien wtedy powstać prawie-prostokąt (góra jest zaokrąglona) z przykrytym farszem na dole i po bokach.
  9. Zrolować pozostałą część papieru.
  10. Usmażyć aż papier ryżowy będzie brązowawy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz