18 marca 2013

Rybne tofu na zielonym morzu!

Ostatnio ja i Połowic żywimy się obiadami zrobionymi z zestawu: gotowa sałatka+coś. Tym cosiem zwykle jest jakiś kotlet warzywny (nie tym razem) albo… Tofu, które miało mieć smak rybny.
Ciągle poszukuję różnych sposobów na zrobienie soi o smaku ryby. Efekty są całkiem niezłe. Oto przepis na obiad, który robiliśmy wczoraj:

Składniki:
  • olej lniany – ważne!
  • tofu – takie, które można pokroić
  • sos sojowy
  • gotowa sałatka (może być inna, jak ktoś chce)

Sposób przygotowania:
  1. Pokroić tofu w małe kawałki, położyć w płaskim i głębokim talerzu, a następnie polać sosem sojowym.
  2. Odczekać godzinę. Po godzinie przewrócić filety tofowe, żeby i górna warstwa wchłonęła sos sojowy.
  3. Wlać olej lniany na patelnię i podgrzać. Na rozgrzany kłaść kawałki tofu (uwaga, efekty specjalne gwarantowane). Smażyć.
  4. Usmażone tofu położyć na talerzu razem z sałatką.

Tak wyglądały filety tofowe:

A tak wyglądał sam obiadek:


Szybkie, proste, estetyczne. Normalnie jak nie mój obiad ^^

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz