Dla ułatwienia potrawę „zaetykietowałam” jako jednogarnkową, choć de facto jest jednopatelniowa… :D
Składniki:
- odrobina oleju
- 5-6 ząbków czosnku
- 1 posiekana cebula
- 1kg pomidorów z puszki
- 175g soczewicy - albo zielonej albo czerwonej
- 2 łyżki soku z grejfruta (ja wiem, że wychodzi „szary owoc”, ale lepszych pisowni dla języka polskiego po prostu nie ma…)
- 300 ml mleka sojowego waniliowego
- przyprawy: Kotanyi Salsa de Yucatan i Kotanyi Cairo Shoarma
Przepis:
- Na dużą(!) patelnię wylać olej i, mieszając, przez 2-3 minuty obsmażać czosnek i cebulę.
- Mieszając, dodać pomidory oraz soczewicę. Wlać mleko sojowe oraz sok z grejfruta.
- Zmniejszyć ogień i gotować 25-30 minut aż soczewica będzie miękka.
- Dodać przyprawy i gotować jeszcze przez minutę. Potem przelać do misek.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz