15 lipca 2013

Pyszna domowa wegańska pizza


Czas na pochwalenie się pyszną pizzą, którą zrobiliśmy wczoraj z Połowicem. Inspirowaliśmy się tym przepisem: http://zdrowienatalerzu.pl/index.php/pizza-weganska/

Składniki na ciasto:
  • 2 szklanki mąki pszennej (my użyliśmy najtańszej z Tesco, w kolorze cudnego écru :P)
  • 5 łyżek oleju
  • ½ łyżeczki soli
  • szklanka wody
  • łyżka suchych drożdży

Składniki na wierzch pizzy:
  • wegańskie pesto (można znaleźć w Tesco, kosztuje 8,99 zł)
  • dwa pomidory
  • trzy łyżki kukurydzy
  • cebula
  • kilkanaście zielonych oliwek

Składniki na sos:
  • główka czosnku
  • odrobina oleju
  • 100 g mleka kokosowego
  • łyżka mąki kukurydzianej

Sposób przygotowania:
  1. Wymieszać w misce składniki na ciasto.
  2. Odstawić do wyrośnięcia. U nas ciasto rosło przez jakieś 2 godziny.
  3. W tym czasie pokroić cebulę, pokroić pomidory, przygotować kukurydzę i poprzekrawać oliwki na pół.
  4. Gdy ciasto już wyrośnie, wyłożyć je na blasze (warstwa ciasta powinna być w miarę cienka).
  5. Posmarować ciasto pestem (fleksja rządzi!) i posypać pokrojoną cebulą.
  6. Wrzucić do piekarnika. U nas piekarnik w porywach osiąga szatańską temperaturę 150°C, więc pizzę trzymaliśmy w nim ponad 30 minut.
  7. Wyjąć pizzę, położyć na niej kukurydzę i połowę pomidorów.
  8. Wrzucić na chwilę do piekarnika (u nas ta chwila to było 10 minut :P).
  9. W tym czasie obrać główkę czosnku i wszystkie ząbki przecisnąć przez praskę.
  10. Podsmażyć je w rondelku na oleju.
  11. Dodać mleko kokosowe i dalej gotować.
  12. Dodać powoli łyżkę mączki kukurydzianej.
  13. Jeśli grudek będzie za dużo, sos można potraktować blenderem :)
  14. Wyjąć pizzę z piekarnika, położyć na niej pozostałą część pomidorów i oliwki.
  15. Polać sosem.
  16. Zjadać szybko, zanim ktoś inny zje Twoją porcję :D

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz